BIOGRAFI

Helene Bøksle er en av Norges store sangstjerner innen moderne, tradisjonell musikk. Helene er nå aktuell med sin nye barneplate, “Godnatt, min skatt”.

Helene Bøksle er en erfaren og dyktig liveartist, som har trollbundet det norske folk med sin helt unike og praktfulle stemme. De siste to årene har hun deltatt i flere større tv-produksjoner; deriblant “The Hit” og “Stjernekamp” på NRK.

Barneplate

Da Helene Bøksle ble mor, opplevde hun den ro og nærhet det gir å synge for barnet.
På det nye albumet ”Godnatt, min skatt”, har hun samlet de nattasangene som har betydd mest for henne. Og ikke minst; de som har fått sønnen til å sovne i armkroken hennes.

- Man får så mye informasjon om alt man skal gjøre riktig etter fødselen, men alt man egentlig trenger er å bare være nær barnet sitt, og stenge verden litt ute. Jeg ville derfor lage en barneplate som formidler en følelse av ro og nærhet.” –Helene Bøksle om ”Godnatt, min skatt”

Tro på drømmene

Helene har en rekke plateutgivelse bak seg, og hennes forrige soloalbum ”Svalbard” kom ut i august 2013. Tekstene på platen formidler hvor viktig det er å tro på seg selv og sine drømmer. Den røde tråden gjennom ”Svalbard”-platen handler også om kraft – og styrke til å ta de riktige valgene i livet.
- Tekstene og innholdet på platen gir et bilde på den reisen jeg selv har hatt. Jeg er takknemlig for alle erfaringene på veien som har gjort meg sterkere, og valgene mine tydeligere. Denne platen markerer på alle måter en ny start for meg.

Helenes debutplate “Elverhøy” (2006) ble nominert til Spellemannsprisen. I januar 2009 kom oppfølgeren “Morild” som ble spilt inn sammen med den Skandinaviske folk-gruppen, Baltic Crossing.

Helene fikk sitt kommersielle gjennombrudd i 2009, da hun ga ut den kritikerroste juleplaten “Det hev ei rose sprunge”, som solgte til platina. Platen ble spilt inn i Lommedalen kirke, og platen er inspirert av historien om en munk som en iskald desemberdag i 1587 fant en rosenknopp i klosterhagen – en knopp som senere sprang ut i full blomst ved alteret. Platen formidler en sterk tro om at alt er mulig, at ting kan blomstre selv på de kaldeste dager, og at lyset overvinner mørket. “Helene Bøksle kan få is til å smelte. Dette er den beste norske juleplata i år. Kanskje den beste noensinne.” skrev Fædrelandsvennen da juleplaten kom ut.

“Helene Bøksle kan få is til å smelte. Dette er den beste norske juleplata i år. Kanskje den beste noensinne.”
— Fædrelandsvennen
Julen er min favoritthøytid, og jeg gleder meg alltid til å legge ut på veien med dette materialet. Jeg vil at folk skal føle de har med seg mer i hjertet sitt når de går, enn da de kom. Og ikke minst, har fått en fin forsmak på julestemningen.Et fast innslag i Helenes kalender er hennes juleturnéer. Hvert år siden 2000 har Helene reist land og strand rundt og holdt kirkekonserter – og konsertene hennes er blitt en kjærkommen tradisjon for tusenvis av besøkende.

Hennes turnéer har fått strålende kritikker i en rekke aviser, og Helene er opptatt av å skape et gyllent pusterom i en travel julestri.


Musikalsk samarbreid

Helene har i tillegg til egne utgivelser, bidratt på en rekke andre plater og musikalske prosjekter; deriblant med Kurt Nilsen, Secret Garden, David Urwitz, Age of Conan (nominert til Hollywood Music Awards), Jens Gundersen og Lomsk, samt på jazzplaten ”Stille, stille vinternatt” som ble Grammy nominert i 2012.
Helene synger også på filmmusikken til Hollywood-produksjonen ”The Mermaid Chair” (2006), og ”Sonjas Sang” på nyinnspillingen av ”Reisen til julestjernen” (2012).

- Jeg har et oppriktig ønske om å nå frem til folks hjerter. Det er rørende når folk forteller om opplevelser de har hatt med musikken min. Det er ikke så viktig hvilket språk man synger på, så lenge man har en musikalsk historie å fortelle, sier Helene.

På teaterscenen

Parallelt med musikerkarrieren har Helene blant annet deltatt i flere teateroppsetninger på Agder Teater i stykker som ”Vildanden” og ”Trollmannen fra Oz”, samt i rollen som ”Sunniva” i den populære oppsetningen, ”Kaptein Sabeltann” i Kristiansand Dyrepark. Helene har også spilt i ”Nattergalen” på Nasjonalteatret (2006), og hatt hovedrollen i Mosteraspelet (2009).

Viktige- og mindre viktige begivenheter, og andre sjelsettende opplevelser

◙ Flyttet hjemmefra i en alder av 15 år for å satse på musikk.
◙ Jobbet som syngende servitør på Vikingcruise i Oslofjorden, hvor hun serverte hjemmelaget mjød.
◙ Deltok i ”Kjempesjansen” på NRK (2003).
◙ Satte opp musikkforestillingen ”Elverhøy” i Ravnedalen, Kristiansand. (2004-2006)
◙ Sang under H.M. Kronpris Haakons statsbesøk i Tanzania. (2004)
◙ Julekonsert i Saint Pierre de Montmartre-kirken, Paris (2007).
◙ Opptrådte på verdensutstillingen i Shanghai, med påfølgende turne i Kina i regi av
Rikskonsertene (2010).
◙ Konsert for Emiren av Qatar. (2011).
◙ Syklende programleder i ”Jenter på hjul” på TV 2 (2011).
◙ Gav ut bok sammen med kunstneren Bjørg Thorhallsdottir. (2011).
◙ Fanget 40 krabber på 40 minutter, og giftet seg i Skagen med Espen Tjersland (2012).
◙ Imponerte mesterkokken Eyvind Hellstrøm med kveite fra Sørlandet og skinke fra Kvinesdal i programmet ”Hellstrøm inviterer” på TV 3. (2013).

ENGLISH

Helene Bøksle (born in Frydnes/Mandal on the Southern coast of Norway) is one of the leading singers in Norway. Her music is inspired by tradtional folk music, and her debut album ”Elverhøy” received rave reviews when released in 2006. On her second album ”Morild” (2009) she colaborated with the Scandinavian folk-band, Baltic Crossing. Her biggest selling album was released the same year – ”Det hev ei rose sprunge” – a Christmas-album, which was recorded in Lommedalen Church in Oslo. This album became an instant hit, and was described as ”probably the best Christmas-album ever”.

In August 2013 Helene released her new soloalbum, ”Svalbard” on her own label. The album is inspired by the vulnerable nature of Svalbard, and Helene is currently involved in the television-show ”Stjernekamp” at NRK.

Helene has also worked on a number of various musical projects, and contributed on recordings with musicians and bands such as Kurt Nilsen, Secret Garden, David Urwitz, Age of Conan (nominated to Hollywood Music Awards), Jens Gundersen og Staut. She has also contributed with her voice on the Hollywood motion picture ”The Mermaid Chair” in 2006, and on the new edition of the Norwegian classic ”Reisen til julestjernen” (2012).

Helene lives with her family in Oslo, Norway.